vol / fullBogolan

Schilderen met modder uit Mali

Een bijzondere - ingelaste - workshop die gegeven zal worden door Laura Oerlemans en Michelle Ouwerkerk. 

Studenten van de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg zijn voor een project een maand in Mali geweest om zich de Bogolantechniek eigen te maken. De Bogolan is een traditioneel Malinese kunstvorm waarin met natuurlijke pigmenten op doek wordt geschilderd. De natuurlijke pigmenten bestaan uit modder uit de rivier de Niger, gekookte boomschors van de n'peku en bladeren van de n'galamastruik. Na deze leerervaring hebben zij materialen meegenomen om deze bijzondere techniek in workshopverband onder de aandacht van het Nederlandse publiek te brengen. Zijdelings biedt hen eenmalig de mogelijkheid om dit te doen.

Laura en Michelle hebben les gekregen van kunstenaar Goro die actief is in de kunstenaarsgroep ‘Groupe Kasobane'. Dit collectief heeft het kunstklimaat in Mali een grote impuls gegeven door de traditionele Bogolantechniek tot een hogere kunstvorm te transformeren. De studentes hebben in samenwerking met studenten van de Malinese kunstacademie drie weken lang onder leiding van Goro de techniek geleerd en eigen gemaakt.

De techniek is er een van een enorme kundigheid en precisie. Bovendien is het een ontzettend intensief proces om de maximale intensiteit uit materialen te halen. Kunstenaars zijn vaak dagen, om niet te zeggen weken, bezig met het aanbrengen van verschillende lagen om de kleuren intenser te krijgen. Vanwege tijd en een ander klimaat zullen wij ons in deze workshop moeten beperken tot èèn laag.

Deze workshop is dan ook bedoeld als kennismaking. Aan het einde van de dag gaat u naar huis met een zelf gemaakte Bogolan doek. U werkt vanuit een eigen ontwerp en met de originele traditionele materialen rechtstreeks afkomstig uit Mali. Een deel van de materialen hebben Laura en Michelle al geprepareerd, een ander deel wordt door de deelnemers zelf klaar gemaakt. Bijvoorbeeld het wit wordt zelf aangemaakt en ook de kleuren mogen naar eigen smaak gemengd worden. Naast het praktijkgedeelte wordt er ook aandacht besteedt aan de symboliek die er in de doeken verwerkt zijn.

Mocht u meer interesse hebben in het project: Tijdens hun reis is er een weblog bijgehouden. Op deze weblog staan alle ervaringen uitgebreid beschreven ondersteund met beeldmateriaal. http://www.kunstnomade.com/

Inschrijven niet mogelijk

Het materiaal voor deze workshop is in de prijs inbegrepen, evenals koffie en thee.
Deelnemers moeten echter hun eigen lunchpakket meenemen.