vol / fullE-Textiles: Licht in 3-Dimensionaal Textiel

2daagse workshop o.l.v. Melissa Coleman (NL/UK)

Licht vervult een essentiële rol binnen het ontwerpen van Textiel, ofwel door het gebruik van reflecterende materialen of door het inzetten van gelaagdheid en transparantie.
Wat zijn de mogelijkheden als we licht kunnen verwerken in een ontwerp zelf, in plaats van afhankelijk te zijn van omgevingslicht?

In deze workshop gaan we experimenteren met metalen draden en speciale garens met een metalen coating waarmee we elektronische LED schakelingen gaan maken die het textiel van binnenuit zullen oplichten.

We gaan ook de mogelijkheden van electroluminescent draad verkennen. We werken met industrieel en handgemaakt vilt en met stof manipulatie technieken om 3D-ontwerpen te maken waarin licht verwerkt is.

 

In deze workshop leer je :

- esthetisch gebruik te maken van elektronisch licht in textiel

- het solderen van LEDs en het ontwerpen van LED circuits

- het solderen en verwerken van electroluminescent draad (EL wire)

 

Deze technieken zullen worden toegelicht door middel van bestaande proefjes, demonstraties en schriftelijke instructies.

De eerste dag begint met een lezing en een demo. Deze dag zal zich richten op het verwerven van nieuwe technische vaardigheden met betrekking tot elektronica en textiel. De tweede dag zullen we deze vaardigheden toepassen in nieuwe ontwerpen. Deze dag zal een enigszins open karakter hebben, waarin de deelnemers ook hun eigen vaardigheden met elkaar kunnen delen. Neem je eigen proeven, gereedschappen en materialen mee om zo het creatieve potentieel van licht en schaduw in je eigen ontwerp praktijk te verkennen. Ieders bestaande vaardigheden - of dit nu print ontwerp, papier, sieraden ontwerpen, 3D weven, 3D breien of iets anders is - vormen de basis van de ontwerpen die we tijdens deze tweede dag van de workshop gaan maken. Echter, als je van de gelegenheid gebruik wilt maken om verder te werken met de technieken die we hebben onderzocht in de eerste dag, dan zullen we ook gereedschappen en materialen daarvoor beschikbaar hebben.


 

Inschrijven niet mogelijk

schatting technisch labfee - te betalen aan de docente zelf: € 25,--

materialen lijst volgt per email