vol / fullSchoon Goed

introductie in jacquardweven o.l.v. Joost Post

In de tijd van onze moeders en grootmoeders was een goed gevulde linnenkast de trots en zorg van elke vrouw. Een uitzet bestond vaak uit enkele honderden stuks geweven textiel. Hoewel qua uiterlijk soms moeilijk van elkaar te onderscheiden, had elk doek een eigen functie. Het textiel kreeg een persoonlijke touch door er een monogram op te borduren. Tegenwoordig spreken we slechts van theedoeken en handdoeken. Tafellakens zijn van plastic of worden vervangen door placemats en onze vaatdoekjes zijn van wegwerpkwaliteit. Toch zien we de laatste jaren een herwaardering van huishoudtextiel. Vele, veelal jonge, designers hebben zich uitgeleefd op het fenomeen de theedoek (ook wel pompdoek of droogdoek genoemd). Er zijn vandaag de dag zelfs verzamelaars van ‘designer theedoeken'...

Meer informatie over de tentoonstelling ‘Kraakhelder' vindt u op: http://www.textielmuseum.nl/textielmuseum/tentoonstellingen.html

De workshop ‘schoon goed' vindt plaats naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Kraakhelder-100 jaar huishoudtextiel' in het Audax Textielmuseum.  Tijdens deze workshop maakt U onder deskundige begeleiding van textielontwerper Joost Post een ontwerp voor (naar keuze) een theedoek, placemat of een tafelloper.

In de middag krijgt U de mogelijkheid om onder professionele begeleiding uw ontwerp te laten uitweven op het computergestuurde Dornier jacquard weefgetouw in het TextielLab van het Textielmuseum. U gaat dus o.o.v. naar huis met een zelfontworpen en unieke set van zes placemats òf twee droogdoeken òf een tafelloper.

Tijdens de workshop is er uiteraard gelegenheid de tentoonstelling "kraakhelder-100 jaar huishoudtextiel" te bezoeken en houdt Joost 's middags een korte lezing over weven en huishoudtextiel.

Deze workshop is toegankelijk voor alle niveaus, dus zowel wevers als ook mensen zonder enige weefervaring zijn van harte welkom!

OPGELET: de weefsels(= het materiaal) zelf zijn niet in de workshop prijs inbegrepen en dienen op de dag zelf contant te worden afgerekend!
Er kan max. 1 meter geweven worden die dag = 35 euro ex btw/ voor fancy garens geldt een toeslag van 20%. 

Inschrijven niet mogelijk

Benodigde materialen (zelf mee brengen graag):
wit papier A4 formaat
zwart papier
zwarte en gekleurde stiften
schaar
lijm en plakband

Wevers die e.e.a. thuis digitaal willen voorbereiden krijgen nog instructie van Joost (file in photoshop bestand, eigen labtop + usb stick meenemen in dat geval)