Telling a Story

o.l.v. Sanne Jansen

 

Over Sanne:
Mode ontwerpster Sanne Jansen heeft als Trainee bij Akira Minagawa stage gelopen in zijn studio in Japan. Het werk wat zij daar heeft gemaakt vormt onderdeel van de tentoonstelling "Mina Perhonen" welke in het AUDAX Textielmuseum gehouden wordt van 24-10 2009 t/m 28-02 2010. Deze workshop wordt dan ook georganiseerd op verzoek van het museum in het kader van bovengenoemde tentoonstelling.

Opdracht:
In het werk van Mina Perhonen staat het vertellen van verhalen centraal. Zijn stoffen zijn, hoe mooi en technisch ook uitgevoerd, in de basis vaak terug te voeren op kleine geïllustreerde verhalen. Opzet van deze workshop is om de deelnemers gedurende de dag een geïllustreerd verhaal/dessin te laten ontwikkelen. Dit verhaal kan uiteindelijk overgezet worden d.m.v. zeefdruk / borduren / tekenen etc op een textiele drager.
Sanne heeft als werkthema "natuur in en om het huis" gekozen. Hierdoor hebben de deelnemers een richtlijn om mee te werken. Binnen dit thema is ruimte voor het ontwikkelen van een mooie bloemenprint tot het vertellen van een verhaal over een verliefde slak. Sanne wil bewust de creatieve capaciteiten van de deelnemers aanspreken. Als modeontwerper is zij niet gebonden aan een speciale textieltechniek. Het idee, het creatieve proces van ontwerpen is het belangrijkst. Laten zien hoe je in een dag een idee kan ontwikkelen is haar uitgangspunt.. Het gebruiken van de eigen fantasie is bovendien een van de belangrijkste elementen van Mina Perhonen's werk.

Inhoud workshop:
De workshop zal beginnen met het schetsmatig opzetten van ideeën voor dessins. Later op de dag zal gekeken worden in hoeverre deze ideeën werkelijkheid kunnen worden. Het ontwikkelen en overzetten van het dessin kan gebeuren door het gebruik van verschillende technieken zoals tekenen, eenvoudige drukmethodes of door middel van handwerken of borduren. De keuze van de techniek is afhankelijk van en bepalend voor het dessin. Een geborduurd dessin geeft een heel ander gevoel dan een gedrukt dessin dat uit grote vlakken bestaat. Gedurende de dag ontwikkelen de deelnemers een beeldend "verhaal" en besluiten zij welke methodes het meest geschikt zijn om dat verhaal over te brengen. Afhankelijk van de ondergrond kan dit dessin resulteren in een mooie zijden sjaal, een jurkje of als basismateriaal voor een tas etc.

Sanne probeert binnen haar eigen ontwerpen vaak eenvoudige en minimale (hulp)middelen te gebruiken. Tijdens deze workshop wil zij laten zien en ervaren hoe je met beperkte middelen toch origineel werk kunt maken. Alhoewel deze workshop geschikt is voor alle niveaus is enige ‘technische' voorkennis wel aan te raden!

 

 

Inschrijven niet mogelijk

NB
materialen zijn exclusief. 
koffie/thee en lunch zijn in de prijs inbegrepen.
25% studentenkorting mogelijk voor 2 studenten.
vraag naar de voorwaarden

Dagindeling:
09.30 uur - Welkom - koffie & thee
10.00 uur - Introductie Sanne en haar eigen werk                        
                  Introductie Minä Perhonen(label van Akira Minagawa)
                  Uitleg van de opdracht
10.30 uur - Rondleiding door de tentoonstelling.
11.00 uur - Start workshop
12.30 uur - Lunch
13.00 uur - Voortzetting workshop
16.00 uur - Afronden werkzaamheden en opruimen
16.30 uur - Bespreken van het gemaakte werk
17.00 uur - Einde workshop (sluiting Museum)                                  

De volgende materialen graag zelf meebrengen:
zijde, katoen of canvas                         
Textielverf of zeefdrukinkt op waterbasis (voor stof)
Textielstiften
Penselen         
Papier en Tekenmateriaal                        
Carbonpapier                                                             
Naald & draad, Schaar
Borduurgaren / bolletjes wol (materiaal om te borduren)
Plakplastic (voor het zeefdrukken)
Zeefdrukraam + rakel (optioneel/alleen als u kunt zeefdrukken)                                        
Stanleymes en snijmat
Stempels (bijv. aardappels)

Opgelet:
er kan gezeefdrukt worden mits u zelf uw raam meebrengt, er van uitgaande dat u de techniek beheerst.
Dit is geen workshop hoe leer ik zeefdrukken!
Mocht u met materiaal willen werken dat hierboven niet genoemd is kunt u dat natuurlijk altijd meenemen.