Textielweekend How it's Made deel 1

met 11 verschillende mini workshops

Op zaterdag 3 oktober worden er weer diverse boeiende mini workshops georganiseerd. Negen verschillende, korte workshops van 1,5 uur worden gegeven door Gil De Vloo, Cherilyn Martin en Gretha de Vries  - Met daarnaast als speciale gastdocente uit Izmir (Turkije) Prof. Suhandan Ozay. Zij zal die dag 2 workshops van elk 2,5 uur verzorgen.

Hieronder volgt de informatie per docent.
Inschrijven tijdelijk uitsluitend via onderstaand inschrijfformulier ovv de inschrijfcode(s)


De kosten bedragen € 23,50 voor de 1,5uur-workshops en € 33,50 voor de 2,5uur-workshops. U dient het lesgeld vooruit te betalen direct na bevestiging van plaatsing. Plaatsen kunnen niet onbetaald worden vastgehouden. Bij verhindering graag zelf voor vervanging zorgen. Bovenop de kosten van de workshops dient u nog de entreeprijs van het Audax Textielmuseum te betalen. U mag voor meerdere workshops inschrijven. Voor meer informatie mbt de kosten van entree kijk onder toegangsprijzen op www.textielweekend.nl

GIL DE VLOO 
Deze 3 heel verschillende workshops zijn voor alle niveaus geschikt.

marmer op zijde     marmer op zijde

Marmeren op stoffen.
Eeuwenlang is de techniek van het marmeren in Europa een geheim geweest van boekbinders. De marmertechniek zoals wij die kennen komt uit Perzië en Turkije. Tijdens deze mini workshop gaan we aan de slag met deze oude techniek, gegoten in een modern jasje.
In een ondiepe bak of schaal wordt een speciale verdikte vloeistof gedaan. Op deze laag wordt een verfstof gedruppeld. Met behulp van saté - prikkers of een kam kan men al tekenend prachtige motieven creëren. Deze motieven worden vervolgens op de stof overgebracht. Een unieke en boeiende techniek. Er wordt op klein formaat gewerkt (A4)

Door de deelnemers zelf mee te nemen:
4 lapjes stof A4 formaat
(gewassen en gestreken, witte of licht gekleurde effen zijde of katoen)
Inschrijfcode GdV1  DEZE WORKSHOP IS HELAAS VOL!

Encaustic collage
Een leuke manier om een collage in lagen samen te stellen kan door "waxen". Er wordt gewerkt op stevig kaderkarton. Verschillende lagen stof of papier worden in een waslaagje vastgezet. Vervolgens kan men de collage bewerken met een stomp mes of de was gedeeltelijk verwijderen met een warme strijkbout. Het werk wordt dieper van tint zoals bij perkament. Tenslotte kan men het werkstuk oppoetsen met een zacht doekje. Deze techniek is bruikbaar voor boekkaften, dozen of gewoonweg een schilderijtje. Er wordt op A4 formaat gewerkt, niet groter.

Door de deelnemers zelf mee te nemen:
Gekleurde of bedrukte stofjes (voorkeur voor dun transparant materiaal)
Gekleurde servetten
Gekleurde draadjes of vezels
Inschrijfcode GdV2

Trendy Tasje in Kunin vilt
Tijdens deze mini workshop maken we een transferdruk op synthetisch vilt. Voor deze methode schilderen we met sublimatie inkten op papier en transfereren we dit op de stof. Het tasje wordt vervolgens gestikt en afgewerkt met motieven in synthetische organza.

Door de deelnemers zelf mee te nemen:
Spelden, naalden, klosje naaimachine garen in een kleur naar keuze
Inschrijfcode GdV3

CHERILYN MARTIN 
Een 3-tal verschillende mini workshops met als uitgangspunt het maken van een vouwboekje.

Leporello van zijden organza
Dit vouwboekje bestaat uit een duidelijke binnen en buitenkant:
De binnenkant wordt gemaakt van metallic zijden organza, gevouwen en genaaid.
De buitenkant - een kaft van dik karton  - wordt voorzien van textuur. Een reliëf wordt opgebouwd door decoratieve kantjes, papiertjes en borduursels op te plakken. Daarna wordt het oppervlak met textielverf beschilderd en bedekt met embossing poeders om een rijk metallic effect te verkrijgen. Als finishing touch wordt er Perfect Pearls aangebracht!

Door de deelnemers zelf mee te nemen:
kleine hoeveelheden oude borduursels, kantjes en/of papier met textuur om reliëfjes  te maken
Klosje metallic naaimachinegaren - goud of zilver.
Rijggaren en naald. Spelden, centimeter en schaar
Plastic handschoenen & schort.
Inschrijfcode CM1

Leporello van non-woven materiaal
Een ruimtelijk vrijstaande leporello wordt gemaakt van Pelmet Vilene®. Transferverf en -krijtjes worden gebruikt om dit synthetische (polyester) vlies te kleuren. Spannende effecten worden daarbij gecreëerd wanneer diverse technieken gecombineerd worden en er een gelaagdheid van kleur en vorm ontstaat. Sjabloneren, frottage (doorwrijven) en reserveren behoren daarbij tot de mogelijkheden. Highlights kunnen worden aangebracht door te stempelen met embossing poeders, en verder te bewerken met de soldeerbout. Hoesjes van dit bewerkte vlies worden geknipt en aan elkaar genaaid in een leporello vorm. Deze vrijstaande vormen kunnen als beeldobject gezien worden, maar ook gebruikt worden bijvoorbeeld als een decoratieve vaas.

Door de deelnemers zelf mee te nemen:
stof schaar, spelden
machine garens in diverse kleuren
liniaal en pen of potlood
plastic handschoenen en een schort
optioneel: je eigen textielsoldeerbout (graag doorgeven bij inschrijving)
Inschrijfcode CM2

Leporello van papier

vouwboekje tissutex plat  vouwboekje tissutex staand

Tissutex wordt bewerkt met fototransfers, aangebracht m.b.v. een gel medium. Deelnemers dienen zelf een verzameling zwart/wit fotokopietjes te maken en mee te brengen uit hun privé collectie. Collages worden gemaakt met als thema "een persoonlijk verhaal" en overgebracht op een papieren ondergrond met Golden Matte Medium. Een vouwboekje wordt gemaakt  met een kaft van dik papier. Het geheel wordt verder aangevuld met  gestempelde motieven en als afwerking kan er schrift worden aangebracht via (thermofax) zeefdruk en metallic textielverf.

Door de deelnemers zelf mee te nemen:
1 Zwart/wit fotokopietje van een foto collage uit uw eigen privé collectie (familie geschiedenis/ kinderen/ huisdieren) 
dwz 9 foto's verkleinen en afdrukken op portret formaat +/- 6x8cm, een collage maken en samen op een A4 zetten
en die 1x fotokopiëren. 
zie voorbeeld hieronder *)

Liniaal & potlood, papier schaar
Plastic handschoenen & schort.
indien mogelijk - rubber stempels
Inschrijfcode CM3 HELAAS - DEZE WORKSHOP IS AL VOL!

voorbeeld foto collage

voorbeeld foto collage CM

GRETHA DE VRIES
Fietsbanden zijn er in diverse vormen en diameter. Grofweg zijn er de ronde (zonder vouw) en de platte fietsbanden (met vouw).  Bij deze workshops gaan we verschillende textiele werkvormen toepassen, gebruikmakend van de typische eigenschappen van rubber/fietsbinnenband. In de textielwereld is rubber een relatief onbekend materiaal terwijl het zo bruikbaar is voor diverse handwerktechnieken. De relatieve onbekendheid is meteen ook de charme van het materiaal. Door een combinatie van rubber en andere textielmaterialen te gebruiken, kunnen verrassende vormen en producten ontstaan.

Halsketting maken
Veel halskettingen van fietsband bestaan uit geregen knipsels, al dan niet in combinatie met kralen e.d. Omdat veel mensen die al kennen en kralen rijgen een relatief gemakkelijke en bekende techniek is, hebben we gekozen voor een ketting die meer uitgaat van de transformatie van één recht stuk fietsband naar een flexibele, ronde platliggende aparte halsketting. Inschrijfcode GR1

Broches maken
Door de specifieke eigenschappen is rubber heel goed bruikbaar voor bepaalde ‘montage' technieken, die bij textiel en papier niet mogelijk zijn. De broches worden zonder garen of lijm in elkaar gezet! De breedte van de opengeknipte fietsband bepaalt de grootte van de broche. Na een eerste simpele broche wordt er een tweede moeilijker variant gemaakt. Inschrijfcode GR2

Armband maken

rubber schakel armband

Deze schakelarmband is gebaseerd op de speciale vorm van de platte gevouwen fietsband. De maat van de schakel is afhankelijk van de diameter van de binnenband. Op die basis kan naar hartenlust worden gevarieerd met allerlei hulpmaterialen, knipvormen, e.d. zodat een ieder een armband naar eigen idee kan maken. Inschrijfcode GR3

SUHANDAN OZAY DEMIRKAN
voertaal van deze workshops is Engels!

Traditionele Blokdruk uit Anatolië

houten stempels    blokdruk

Blokdruk met houten stempels is een van de oudste druktechnieken op textiel. Aan de hand van een powerpoint presentatie over Turkse Blokdruk gaan de deelnemers zelf aan de slag om hun eigen werkstuk te maken met behulp van de prachtige Turkse stempels welke door Suhandan worden meegebracht. De deelnemers kunnen naar eigen keuze een kussenhoes of een sjaal maken. Inschrijfcode SO1 HELAAS - DEZE WORKSHOP IS REEDS VOL

Paper Shoes - Sculptural Objects

paper shoes

Het maken van een schoen als sculptuur is niet bepaald een kort proces maar tijdens deze workshop zal iedere stap worden getoond en uitgelegd. Aan de hand daarvan zullen de cursisten zelf gaan oefenen en een eigen schoen maken van handgeschept papier op een professionele mal die tijdens de les ter beschikking wordt gesteld. Inschrijfcode SO2

Inschrijven niet mogelijk

Tijden mini workshops van 1,5 uur op zaterdag
Nrs.1              van 10.30 tot 12.00 uur
Nrs.2              van 13.00 tot 14.30 uur
Nrs.3              van 15.15 tot 16.45 uur

Gil De Vloo   - gevarieerd textiel                  
1.marmeren               (factorium)
2.encaustic collages    (factorium)
3.trendy tasje             (museum 3e etage)

Cherilyn Martin    - vouwboekjes           
1. leporello van zijden organza  (museum 3e etage)
2. leporello van non woven vlies (museum 3e etage)
3. leporello van papier              (factorium)

Gretha de Vries - 3x rubber                                                             
1. halssieraad museum 3e etage
2. broches museum 3e etage
3. armband museum 3e etage
------------------------------------------------------------------
SUHANDAN OZAY     locatie          atelier zijdelings(2,5uur)
blokdruk                                   van 10.30 tot 13.00 uur
paper shoes                              van 14.00 tot 16.30 uur