vol / fullArt into Stitch

cursus van 3 lessen o.l.v. Cherilyn Martin

De metaphor:  …..’ Standing on the shoulders of Giants’ ……(op de schouders van reuzen staan) wordt als uitgangspunt gebruikt voor deze nieuwe borduurreeks.

We gaan verder bouwen op eerdere ontdekkingen in de schilderkunst. We kijken naar een aantal belangrijke kunststromingen en stijlen en naar technieken die toegepast kunnen worden om ons borduurwerk meer inhoud te geven.

In iedere les wordt een PowerPoint presentatie getoond; ze dienen om achtergrond informatie te geven en als een bron van inspiratie.

We beginnen met ‘chiaroscuro’ (clair-obscur) te bestuderen, een techniek waarbij de licht/donker contrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn. Hiermee kunnen we dramatische effecten creëren in ons werk. We gaan het werk van o.a. Caravaggio, Georges de la Tour en Rembrandt bestuderen.

In de tweede les wordt het kleurgebruik van de Impressionisten en Pointillisten onderzocht. We kijken hoe schilders vaak complementaire kleuren gebruikten in hun ‘plein-air’ schilderijen, en naar de subtiele nuancering die ontstond in hun werk. De werk van schilders zoals Monet, Renoir, Degas, Seurat en Pissarro wordt uitgelicht in de presentatie.

De derde les gaat over vorm en de vereenvoudiging van de werkelijkheid door de Kubisten. De voorloper Paul Cézanne stelde dat alle vormen in de natuur in feite zijn opgebouwd uit een aantal oervormen zoals: bol, kegel, cilinder en kubus. Zijn revolutionaire manier om te schilderen werd in Frankrijk verder ontwikkeld door Picasso en Braque. We gaan kijken naar voorbeelden van vroege en latere ontwikkelingen binnen het Kubisme.

De essentie van deze onderwerpen wordt als inspiratie gebruikt in ons borduurwerk. Eerst worden composities gemaakt (papier collages) die vertaald worden in experimenteel handborduren. Aandacht wordt besteed aan diverse groepen borduursteken en we overwegen welke het meest geschikt zijn om het thema te interpreteren. Er wordt gewerkt op diverse ondergronden met een brede selectie (borduur) garens.

Deze korte cursus is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde deelnemers. In de lessen worden persoonlijk gesprekken gevoerd over het toepassen van de onderwerpen in eigen werk.

Na ieder les wordt een opdracht gegeven als huiswerk. Verder lezen en onderzoek doen over de onderwerpen is aan te raden.

Inschrijven niet mogelijk

materialenlijst volgt per email

de lesdata zijn als volgt ingepland:
9/10 - 6/11 - 11/12 2021

Bij verhindering is er geen restitutie van het lesgeld mogelijk. In de plaatsstelling is geen optie bij deze cursus. Mocht de docente of ikzelf ziek zijn dan wordt er in overleg een nieuwe datum gepland.

De lessen zijn niet apart te boeken.
Aantal deelnemers: 8-12 personen.