Basiscursus Encaustic

cursus van 3 lessen olv Cherilyn Martin

Deze cursus kan gezien worden als voorbereiding op de Masterclasses die gegeven worden door de buitenlandse gastdocenten in 2020. Maar natuurlijk ook als startpunt c.q. kennismaking met deze techniek.

Deelnemers maken kennis met alle basistechnieken op het gebied van encaustic.

INHOUD:

Les 1 – werken op houten borden/cradle panels met was en verf. Voorbereidingen van de houten ondergrond met aquarel papier, encaustic gesso en/of bijenwas als ondergrond. Uitleg over het werken met de R&F smeltplaat en een professionele brander. Uitleg over kwasten, encaustic medium en encaustic verf en het werken in lagen. Gladde/ruwe contrasten onderzoeken. Mixed media toevoegen en  texturen creëren

Les 2 – oppervlakte bewerkingen. Uitleg over het werken met de 3 onderdelen van de Hot Wax Styling Tool, en het experimenteren met diverse effecten. Composities maken met foto transfer en beeldmateriaal. Verder wordt carbon papier, Saral, textiel transfer folies, joss papier en imitatie bladgoud gebruikt voor diverse decoratieve effecten. Grafische effecten worden onderzocht door te graveren in was, het tekenen met grafiet en Indische inkt en het werken met R&F Paintsticks.

Les 3 – het werken op papier en papier collages maken. Er wordt direct op de smeltplaat gewerkt om encaustic monoprints te maken. Er wordt gewerkt met diverse lichtgewicht, absorberende papiersoorten zoals rijstpapier en tissuetex, we werken zowel op klein als groot formaat. Papier collages worden ook direct op de smeltplaat gemaakt, met gebruik van eigen meegebracht beeldmateriaal en een verzameling ‘gevonden’ papiertjes.


 

Inschrijven niet mogelijk

Lijst van benodigde/mee te brengen materialen volgt zsm

Vastgelegde data in 2020: 
18 Januari  - 15 Februari  - 28 Maart (uitgesteld = nu 13 Juni 2020)

Bij verhindering is er geen restitutie van het lesgeld mogelijk. In de plaatsstelling is geen optie bij deze cursus. Mocht de docente of ikzelf ziek zijn dan wordt er in overleg een nieuwe datum gepland.

De lessen zijn niet apart te boeken.
Aantal deelnemers: min.8 - max.10 personen.

NB de deelnemers werken met 2 personen op een professionele R&F smeltplaat. materialen (tools) zijn gedeeltelijk te leen(zoals thermometer en smeltbakjes) of moeten worden aangeschaft (zoals bijv. de torch of brander en de wax stylus) . Kwasten moeten eveneens worden aangeschaft of meegebracht.
Encaustic medium, soy wax, beeswax, gesso en colors worden gedeeltelijk gesponsord.

Gelieve uw eigen lunchpakket mee te brengen.