Batik & Surface Design - 2022

cursus van 4 lessen olv Rita Trefois

Dat Batik en Surface Design een goede match is, hebben we bewezen aan de hand van de resultaten in de vorige reeks. Door de Corona perikelen werd er met data geschoven zodat we er langer over gedaan hebben dan gepland. Tenslotte werd de volledige reeks tot een goed einde gebracht.

Dit vraagt echter naar een vervolg. Daarom werd een nieuw programma gepland in 2022.

ETSEN IN DE WAS
28 & 29 januari 2022

Een goede egale waslaag aanbrengen is een basisvereiste in batik. In deze lessen gaan we er speciaal aandacht aan schenken want dit gaat de ondergrond worden voor de grafische tekeningen die erin gekrast worden of om accenten te leggen.

Een goede ‘opfrissing’ om weer met was te werken, maar ook een introductie voor wie met batik wil starten.

CRAQUELÉ
11 & 12 maart 2022

Craquelé was in de jaren 70 kenmerkend voor batik, alhoewel het oorspronkelijk als een fout beschouwd werd. Craquelé werd daardoor met de jaren geweerd in batikwerken.

Door een bewust gebruik kunnen echter interessante structuren bekomen worden, maar dan moet het ook ‘bewust’ ontstaan door het gebruik van de aangepaste wasmengsels en schildertechnieken.

POINTILLISME
13 & 14 mei 2022

Pointillisme is bekend in de schilderkunst, maar kan ook in batik tot nuancering leiden om subtiele schaduwen en kleurschakeringen te bekomen. Dat gaan we hier uittesten en toepassen.

TRANSPARANTIE EN ONTKLEURTECHNIEKEN
24 & 25 juni 2022

De transparantie is in mijn ogen een klassieker in batik waardoor er meer diepte in ons werk gebracht wordt. Deze techniek komt vaak voor in mijn lessenreeksen omdat het een belangrijk inzicht geeft in de mogelijkheden van batik. We gaan er deze keer de ontkleurtechniek bij combineren. Hierdoor krijgen we naast de dieptewerking ook een groter kleurenpalet. Boeiend en interessant!!!

NB:

Deze lessenreeks is bedoeld als vervolg op de vorige reeks, maar andere cursisten, beginners of meer gevorderden, zijn zeker welkom.

Inschrijven

BETALING Lesgeld
Direct bij inschrijving svp € 100,-- overmaken, het restant mag in 2 delen worden betaald. E.e.a. in overleg en afhankelijk van de datum van inschrijving.

U mag natuurlijk ook in 1 keer alles overmaken bij inschrijving.

MATERIAAL Door cursisten zelf mee te brengen:

Spanraam(+/- 50x50 cm), punaises, penselen en/of kwasten voor de was (varkens- of geitenhaar), tjantings, penselen en schuimrubberen kwasten voor de verf, zacht potlood, föhn, keukenrol, Procion MX kleurstoffen, mengschaaltjes voor de aanmaak van de verf, soda ash, ureum, wasverwarmer, wasmengsel (paraffine/bijenwas/microwas 1/1/1), Tobafix, plus
Een eigen smeltpannetje (elektrische) de Tixor Malam !

en natuurlijk katoen om op te werken: popeline of vergelijkbaar.

Mochten er nog andere specifieke materialen nodig zijn, dan wordt dat op voorhand in de vorige les aangekondigd.