Batik & Surface Design

Opleiding / Cursus o.l.v. Rita Trefois

BATIK & SURFACE DESIGN
Een goede match? Uiteraard!

Batik is blijkbaar opnieuw aan een opmars bezig. Door de jaren heen heeft de populariteit van de techniek meerdere ups en downs gekend. Batik blijft een fascinerend procedé met vele toepassingsmogelijkheden op voorwaarde de knepen van het vak te beheersen.  Dat is nu net het doel van deze opleiding, toegankelijk voor iedereen. De absolute beginner krijgt de nodige info om systematisch de mogelijkheden van deze fascinerende techniek te ontdekken. De meer ervaren batikker kan hier de kennis opfrissen en nieuwe methodes aanleren om weer een stapje verder te staan bij het uitoefenen van batik.

Deze reeks van vier bijeenkomsten werd gepland om onder de degelijke begeleiding van Rita Trefois een aantal finesses van deze reserveringstechniek onder de knie te krijgen.

In elke les van telkens twee dagen (op vrijdag en zaterdag), wordt een andere benadering belicht en uitgediept om een degelijke technische en praktijkgerichte kennis op te bouwen.

Aan het einde van elke meeting wordt een opdracht besproken om thuis uit te werken tegen de volgende les.

De planning ziet er als volgt uit:

24+25 Januari 2020
Inleiding met PowerPoint presentatie:
Korte geschiedenis van batik.
Theorie: textielvezels, wasmengsels, andere materialen en kleurstoffen.
Praktijk: tekenen met was, opbouw van een batik in diverse kleurlagen.
Bespreken van de thuisopdrachten.  

11+12 September 2020
De subtiliteit van batik in pastelkleuren.
Vind je ook dat je bij batik vaak eindigt met sombere kleuren? Dan is deze les een opsteker!
Met schaduweffecten kunnen zachte kleurschakeringen verkregen worden in een opbouw met veel was- en kleurlagen. Enige oefening in het nuanceren is hier primordiaal en daar gaat de aandacht ook grotendeels naartoe in de les. 

12+13 Maart 2021
Optische effecten door middel van sjablonen.
In batik zijn er geen traditionele zeefdrukmethodes mogelijk, maar we kunnen de specifieke eigenschappen van de was gebruiken voor dezelfde doeleinden.
Sjablonen, was en spattechnieken vormen hier een perfecte combinatie om alweer een andere dimensie te geven aan de batikresultaten. 

28+29 Mei 2021
Primaire en/of complementaire kleuren in één en hetzelfde werkstuk.
Een moeilijk gegeven bij batik omdat de opeenvolgende kleurlagen zich telkens optisch mengen.
Om deze primaire of complementaire kleuren naast elkaar in een batik te verkrijgen, moeten we de opbouw aanpassen. Boeiend! Maar het vraagt enige beheersing en ervaring om tot bevredigende  resultaten te komen. Daarom is dit de eindtechniek van deze batikreeks.

Deze vier lessen zijn een prima basis om verder te kunnen experimenteren.


 

Inschrijven

BETALING
Bij definitieve inschrijving svp € 100,-- overmaken, het restant mag in 2 delen worden betaald. E.e.a. in overleg en afhankelijk van de datum van inschrijving.

U mag natuurlijk ook in 1 keer alles overmaken bij inschrijving.

MATERIAAL
Door cursisten zelf mee te brengen:

Spanraam(+/- 50x50 cm), punaises, penselen en/of kwasten voor de was (varkens- of geitenhaar), tjantings, penselen en schuimrubberen kwasten voor de verf, zacht potlood, föhn, keukenrol, Procion MX kleurstoffen, mengschaaltjes voor de aanmaak van de verf, soda ash, ureum, wasverwarmer, wasmengsel (paraffine/bijenwas/microwas 1/1/1)
Een eigen smeltpannetje (elektrische) de Tixor Malam !

en natuurlijk katoen om op te werken: popeline of vergelijkbaar.

In les 1 en 2 zal er ook Tobafix nodig zijn.

Mochten er nog andere specifieke materialen nodig zijn, dan wordt dat op voorhand in de vorige les aangekondigd.