CYANOTYPIE : Blueprint op stof

1-dags workshop o.l.v. Jonaske de Ruiter

Cyanotypie is een prachtige oude techniek in de fotografie en kenmerkt zich door afdrukken in de zo typerende heldere blauwe kleur.  De zon speelt hierbij een belangrijke rol als belichtingsbron! Het is nog steeds een unieke manier om beeld over te brengen op zowel papier als stof en dat kan op verschillende manieren.

Zo maak je bijv. monochrome prints door gebruik te maken van negatieve films of door het afdekken met vlakke voorwerpen.

Tijdens deze  workshop werken we om tijd te besparen met reeds behandelde stof op A4-formaat, verkrijgbaar in pakketjes van 10 of 30 stuks.

In een korte bespreking komt ook het gebruik van de twee componenten set van Jacquard om zelf blauwdrukken te maken aan bod zodat je thuis aan de slag kunt om zelf je stof of papier te impregneren.

Voor wie met foto/beeldmateriaal wil werken: Graag van tevoren thuis je afbeeldingen/films voorbereiden en op (transparante) sheet afdrukken als zwart-wit negatief. Zorg ervoor dat de afdrukken goed zwart zijn waar ze zwart moeten zijn of maak voor de zekerheid twee dezelfde afdrukken/sheets.

Er is qua aanschaf van materiaal nog meer mogelijk, namelijk een groter formaat stof (ca.150x200cm) als ook grotere verpakkingen van de impregneer producten. NB Gedurende de workshop maken we afdrukken van klein formaat, tot maximaal A4.

Indien de tijd het toelaat zal Jonaske ook aandacht besteden aan wat je met deze blueprints kunt doen. Binnen haar eigen werk worden deze toegepast in prachtige collages, waarbij ze zowel papier als stof samenvoegt en erop borduurt. Zie foto's.

Inschrijven niet mogelijk

Materialenlijst

  1. Cyanotypie heeft UV licht nodig om te kunnen ontwikkelen, als de zon niet schijnt dan kan ook een gezichtsbruiner gebruikt worden. Deze zijn nog steeds verkrijgbaar op bv Marktplaats. Graag zelf een gezichtsbruiner meenemen. We hopen in September op zonnig weer!
  2. Natuurlijke materialen om af te drukken zoals: mooi gevormde bladeren, gedroogde bloemen, Salomonszegel etc. Verschillende soorten transparante stof, kant, garen. Let daarbij op transparantie en spannende vormen.
  3. Je eigen ‘negatieven’ op film/sheet gezet (max A4) NB> vooraf thuis te maken!
  4. Een wissellijst (achterbord en glasplaat) van minimaal 30x40 cm
  5. Ca 8 - 10 Knijpers die passen op de zijkanten van de wissellijst
  6. Schoenendoos, iets groter van formaat dan de gezichtsbruiner

NB de voorbehandelde stoffen zijn tijdens de les verkrijgbaar en kunnen ter plekke worden aangeschaft. Van tevoren reserveren is wel fijn.

Je mag ook je eigen voorbehandelde stof meebrengen.