Cyanotypie en Mixed Media

2-daagse workshop o.l.v. Jonaske de Ruiter

Cyanotypie is een prachtige oude techniek in de fotografie en kenmerkt zich door afdrukken in de typerende heldere blauwe kleur. Het is nog steeds een unieke manier om beeld over te brengen op zowel papier als stof en dat kan op verschillende manieren. Tijdens deze tweedaagse zullen de cursisten verschillende manieren gaan onderzoeken om een cyanotypie te maken. De gemaakte afdrukken worden in de middag verwerkt in mixed media collages.

Sta jij open voor experimenteren, ontdekken en onderzoeken? Ben jij op zoek naar nieuwe mogelijkheden met oude ambachten? Het je altijd al eens cyanotypie willen uitproberen? Deze tweedaagse reikt je nieuwe mogelijkheden aan en door twee dagen met dezelfde techniek te werken maak je een verdiepingsslag.

We werken deze dagen met vooraf geïmpregneerde stoffen en papier. Deze zijn aan te schaffen bij Zijdelings op de eerste dag. Uiteraard wordt uitgelegd hoe je zelf papier en stof kunt impregneren zodat je dat thuis kunt doen als je dat graag wil.

Dag 1
De eerste dag begint met een introductie op de Cyanotypie. Welke voorbeelden kennen we uit de geschiedenis en hoe werkt het proces? Na uitleg over de werkwijze gaan de cursisten zelf aan de slag met natuurlijke materialen en maken zij cyanotypie afdrukken.

De gemaakte afdrukken ga je in de middag verwerken in collages. We zullen hierbij schetsmatig te werk gaan. Het gaat om het voelen en ervaren wat de afdrukken met jou doen en hoe je ze kunt verwerken in jouw werken.

Dag 2
De tweede dag begint met een introductie op het gebruik van Cyanotypie in de hedendaagse kunst en de diverse mogelijkheden die er zijn om een blauwe cyanotypie te kleuren. Kijken naar werk van anderen kan ongelooflijk inspirerend werken.

Vervolgens gaan de cursisten zelf aan de slag met behulp van zelfgemaakte negatieven. Hoe deze gemaakt kunnen worden wordt aan het einde van dag 1 uitgelegd. Naast het maken van afdrukken kan ook geëxperimenteerd worden met het kleuren van de cyanotypie.

De gemaakte afdrukken worden ook deze dag verwerkt in mixed media werken.

Inschrijven

Materialenlijst

  1. Cyanotypie heeft UV licht nodig om te kunnen ontwikkelen, als de zon niet schijnt dan kan ook een gezichtsbruiner gebruikt worden. Deze zijn nog steeds verkrijgbaar op bv Marktplaats. Graag zelf een gezichtsbruiner meenemen. We hopen in juni op zonnig weer!

  2. Natuurlijke materialen om af te drukken zoals: mooi gevormde bladeren, gedroogde bloemen, Salomonszegel etc. Verschillende soorten transparante stof, kant, garen.

  3. Een wissellijst (achterbord en glasplaat) van minimaal 30x40 cm

  4. Ca 8 - 10 Knijpers die passen op de zijkanten van de wissellijst

  5. Schoenendoos, iets groter van formaat dan de gezichtsbruiner

  6. Papier van minimaal 300 g/m2 als basis voor de collage

  7. Mixed media materialen: schaar, mesje, lijm, borduurmateriaal, tijdschrift met afbeeldingen, stukken stof, oude schetsen in stof etc. Alles wat je aanspreekt of wat je een nieuw leven wil inblazen.

  8. Borduurbenodigdheden en/of naaimachine