Degumming / Scouring & Melt Off

Moderne Shibori Toepassingen olv Gil De Vloo

Geïnspireerd door de tentoonstelling “Fiber Futures– Kunst uit Japan” welke gehouden wordt van 3 Oktober 2015 tm 7 Februari 2016 in het Textielmuseum in Tilburg organiseert Zijdelings in haar eigen studio een workshop met de nieuwste Shibori toepassingen op zijde maar ook op synthetische stoffen. Deze technieken werden ons aangereikt door Yoshiko Wada, Joy Boutrup en Ana Lisa Hedstrom in eerder bij Zijdelings gehouden Masterclasses.

Degumming:
We beginnen met het ontgommen van zijden stoffen. De reserveringsmethodes die we daarvoor gaan gebruiken zijn verschillende Shibori technieken, zoals vouwen & klemmen (Itajime) en afbinden of naaien.

Er is één soort zijde op de markt waar de lijm ofwel Sericine standaard niet wordt uitgehaald, namelijk bij zijden organza. Kenmerkend voor deze soort zijde is de stijfheid en de transparantie.
Na het ontgommen verandert de organza in een zachte en minder transparante stof waardoor er een contrast ontstaat tussen de delen die wèl en de delen die niet ontgomd zijn.

Door gebruik te maken van diverse shibori-technieken kan het weghalen van de stijfheid uit de stof tegengehouden worden. Met als resultaat een gedeeltelijke ontgomming van de stof.

Naast organza zijde bestaan er ook bijzondere zijde en zijde/linnen stoffen met dezelfde eigenschappen die speciaal in Japan vervaardigd worden. Deze stoffen worden GUNMA SILKS genoemd. Ze worden in kleine series geproduceerd en zijn prachtig te bewerken met deze techniek. Een daarvan heeft Zijdelings op voorraad, dus daar kan evt. op worden gewerkt.

Zijdelings heeft ook de hand weten te leggen op een bijzondere metallic zijde van Junichi Arai die zich prachtig leent voor de volgende techniek, genaamd Melt Off.  Met deze techniek gaan we na de middag aan de slag.

Melt Off kan worden vergeleken met degumming maar ook met discharge ofwel ontkleuren.
Tijdens dit proces wordt namelijk de metaal laag van de stof (goud of zilver) verwijderd,  als het ware weg geëtst. Dit kan ook bij zogenaamde synthetische lamé stoffen. Als reservering gebruiken we weer Shibori technieken.

Na deze bewerkingen kunnen de zijden stoffen evt. nog in een verfbad gekleurd worden mits de tijd het toelaat.

Deze workshop is geschikt voor alle niveaus.

 

Inschrijven niet mogelijk

materialenlijst:

stoffen:
t.b.v. de degumming - 4 verschillende zijde organza's * (wit) of GUNMA silk/linnen*
t.b.v. de melt off - junichi arai silk metal stof* of synthetische lamé stoffen (goud of zilver)*

meetlat - potlood - krijtje of verdwijnstift
masking tape
naald en draad, spelden
koord, elastiekjes
wasknijpers, clips
gelijkvormige latjes - plankjes
gelijke ronde dekseltjes
klemmen (niet te groot svp!!)

huishoudhandschoenen + schort
verfpan + lepel - evt. thermometer
oude handdoek
plastic zak voor het mee naar huis nemen van nat werk
strijkdoek

zijdeverf (stoomverf van DUPONT)*

*) deze materialen zijn ter plekke te koop evt.
    stoffen aan de meter - GEEN SJAALS
NIEUW - SATIJN ORGANZA, NET ORGANZA & SHANTUNG ORGANZA !!

NB wij zorgen voor de degumming en melt off producten welke dan ook kunnen worden aangeschaft.