vol / fullDegumming & (White) Discharge Printing on Silk Organza

o.l.v. Gil De Vloo

Een nieuwe workshop waarbij er uitsluitend gewerkt wordt op 100% zijden organza, wit en/of gekleurd. We maken gebruik van de eigenschappen van deze stof waar de gom nog in zit. Kenmerkend voor deze zijde is namelijk de stijfheid en transparantie: na het ontgommen verandert de organza in een zachte en minder transparante stof. Normaal gesproken wordt de sericine of gom in zijn geheel verwijderd in een bad kokend water waar soda en zeep aan toegevoegd zijn. Door gebruik te maken van diverse shibori technieken kan er echter plaatselijk ontgomd worden waardoor er een contrast ontstaat tussen delen die wel en delen die niet ontgomd zijn.

Vertrekkend vanuit een witte organza gaan we ’s morgens eerst de stof van kleur voorzien: Je kunt ofwel egaal of in een dégradé verven ofwel door middel van een shibori-techniek. (NB: je kan niet tegelijkertijd kleuren en ontgommen !!!)

Aansluitend  kan er met een speciaal recept – een zgn white discharge paste – in een handeling ontkleurd en ontgomd worden. Deze pasta kan worden aangebracht in een techniek naar keuze: schilderen met een kwast, met ‘n rollertje, stempelen, sponsen, sjabloneren of bijv. zeefdrukken (met een thermofax screen of een gewone zeef).

Als de tijd het toelaat kunnen we – mits het werk droog is – ook de stof fixeren (met stoom) om de pasta te activeren. Mocht dit niet haalbaar zijn op de dag zelf dan bieden we - voor wie zelf geen fixeermogelijkheid heeft - deze service tegen vergoeding eenmalig aan voor de deelnemers.

NB: voor wie zelf gekleurde/geverfde 100% zijden organza heeft mag deze natuurlijk meebrengen.

Inschrijven niet mogelijk

Benodigde Materialen:

-100% zijden Organza stoffen*
-Zijdeverf Dupont of acid dyes*
-Verfpan – huishoudhandschoenen – schort
-Oude handdoek
-Strijkdoek
-Meetlat – potlood – verdwijnstift
-Spelden
-Wasknijpers – clips
-Gelijkvormige latjes – plankjes – ronde dekseltjes
-Klemmen (klein formaat svp)
-Bakje+deksel voor de pasta
-Kwast
-Schuimrollertje
-Sponsje
-Stempels
-Sjablonen*
-Thermofax screen*  + rakeltje
-Eventueel zeefdrukraam met motief* + rakel* (+ 4 blokjes)
 max formaat ca 40x50 cm

NB ER GELDT EEN LABFEE VOOR DE CENTRAAL AANGEMAAKTE SPECIALE DEGUMMING/DISCHARGE PASTA. DE KOSTEN DAARVAN WORDEN VERDEELD ONDER DE DEELNEMERS.

* ) deze materialen zijn op de dag zelf te koop in mijn studio. Om tijd te besparen is het handig van tevoren de stoffen door te geven.