Een Duo in Transparantie

mini workshop o.l.v. Lia Flemings (Be)

Deze mini workshop bestaat uit 2 onderdelen waarbij de deelnemers elkaar per thema afwisselen:

Thema 1 : collage met transparante stoffen
Een grote verscheidenheid van transparante stoffen (uni's, changeants of prints ) laat ons ontdekken hoe de doorlaatbaarheid van het licht een invloed heeft op kleur. Overlapping kan de kleursterkte beïnvloeden of zelfs een nieuwe tint geven. Stoffen met prints, kant, texturen kunnen een thematisch aspect van de collage definiëren. Er wordt gewerkt op klein formaat  (A4 of A5 ). Door middel van vliesofix worden de stoffen vastgehecht op een transparante onderlaag.

De collage kan eventueel bewerkt worden met andere technieken o.a. stitching met de hand of machinaal: in het laatste geval svp uw eigen naaimachine meebrengen!

Thema 2 : Sjaal van transparante stoffen, bewerkt met de embellisher
De kleurspeling van transparante stoffen wordt hier toegepast/gebruikt bij het maken van een sjaal. De punchmachine of embellisher kan 2 stoffen met elkaar verbinden door het prikken van de ene stof in de andere. Niet alle stoffen komen hiervoor in aanmerking. Dunne stoffen zoals organza ( zijden of synthetische ) geven een mooie structuur in de bovenlaag en de transparantie geeft door de kleurspelingen een extra chic karakter. Zo heeft de sjaal in wit op wit een heel feestelijk uiterlijk. Alle kleurcombinaties zijn mogelijk. Bovendien zijn er variaties in het punchen door het opbrengen van andere materialen.

Inschrijven niet mogelijk

Materialenlijsten voor beide onderdelen:

sjaal machinaal punchen: transparante stof + kleine lapjes zie hieronder voor de uitleg    

Je kunt zelf een keuze maken voor de transparante stof : chiffon, zijden organza, voile, organdy (wit, zwart of gekleurd)  
De stof mag niet vast geweven zijn. We punchen 2 lagen in een verschillende kleur, op elkaar, eventueel bijkomend kleinere lapjes bovenop. Het gebruik van synthetische organza geeft vaak een minder aangenaam gevoel tegen de huid, dit ter informatie. De lengte van de sjaal is 160cm , breedte 23 cm (maar mag ook langer zijn).
In het atelier is een grote keuze aan gekleurde zijden organza’s verkrijgbaar, heel mooi combineerbaar. Evt. ook gekleurde zijden chiffon.
Het is aan te bevelen uw sjaals voor het punchen te zomen, ter voorkoming van rafelende kanten. Daarom zal er een deskundige ter plaatse zijn om uw sjaals evt.
machinaal af te werken met een rolzoom. Het locken is niet gratis. De prijs bedraagt 5 € per stuk*. De kleur van de rolzoom kan gekozen worden. De prijs voor het rolzomen van  de kleine lapjes : 10 stuks voor 5€*.  
Wil je met je eigen stof werken dan kun je de sjaals van tevoren laten zomen tegen
  5€ per sjaal. Op die manier wordt er tijd bespaard tijdens de workshop. Via Karina verneem je hoe dit af te handelen, ten laatste 14 dagen voor de WS.
Bij het rolzomen (aflocken) wordt er enkele millimeters weggesneden, hou hier rekening mee zeker als je vierkantjes wenst te laten zomen. De stof wordt aangeleverd met rechte zijkanten. Alles wordt bezorgd op de workshop.

* de kosten vh rolzomen/locken dienen contant te worden afgerekend bij de deskundige of bij Lia. svp gepast geld meebrengen.

voor de transparante collage:

Soldeerbout fijne punt, steuntje of bloempot met gat in bodem,
plaatje trespa
( warmtebestendig), of glas (randen van tape voorzien)
metalen lat
0,5m vliesofix 
2 vellen bakpapier
Witte en / of transparante ondergrondstof op A4 of A5 grootte.
Transparante stoffen in alle kwaliteiten, met of zonder print, zijden organza of synthetische organdie, kant, tule( wit of gekleurd ), tekst zeer bruikbaar, kleine stukjes  
volstaan. Kies uw geliefd kleurenpalet met complementaire kleuren.
Extra borduurwerk met de hand ( zesdraad )
Met de naaimachine zorg je voor borduurgaren om te stikken in “ free motion “.
Test uw naaimachine thuis uit om de functie in te stellen. Zorg dat uw machine schoon is, goed geolied en goed werkt!
Topstitch naald nr.80 of 90
Kies uw garens passend bij uw kleurenpalet : kleurverloop, effen, al dan niet contrasterend

NB:
T.b.v. het punchen
Er zijn een 5-tal punchmachines aanwezig voor gezamenlijk gebruik voor het 2e deel, maar wie beschikt over een eigen machine en met de auto komt...neem deze svp mee. Graag opgeven bij inschrijven of dit het geval is.