Encaustiflex - Stitch & Construct

Cursus van 3 lessen o.l.v. Cherilyn Martin

Encaustiflex is een goed absorberend non woven  die zowel  het encaustic medium, de kleuren en de paintsticks van R&F uitstekend opneemt.
Het voordeel van het werken met encaustiflex is dat we niet meer afhankelijk zijn van een stabiele ondergrond als basis; encaustiflex blijft flexibel en sterk (het scheurt niet).                                                                                                                    
Tijdens deze korte cursus gaan we verschillende aspecten van het werken met encaustiflex onderzoeken. De resultaten worden verder verrijkt  met hand of machinaal (vrij) borduren. In de loop van de cursus gaan we kijken hoe encaustiflex bewerkt kan worden met andere textiel technieken.

Les 1.  Patroon & Kleur
Tijdens de eerste les gaan we monotypes maken op de hitteplaat. We beginnen met eenvoudige mark making om daarna de encaustiflex verder te bewerken met verschillende kleurlagen om complexe effecten te creëren. Aandacht wordt gegeven aan het creëren van patronen, door te stempelen en sjabloneren met paintsticks en andere mediums. Wanneer we een voorraad proeven hebben opgebouwd gaan we deze verder verrijken met borduurwerk.                                                              

Encaustiflex leent zich uitstekend voor het naaien op de naaimachine (met of zonder transporteur). De bewerkte encaustiflex is stevig en een borduurring is overbodig. Met de hand borduren is ook mogelijk; borduurnaalden met een scherpe punt zijn hiervoor essentiëel.

Les 2.  Boek & Beeld
Encaustiflex leent zich uitstekend voor het printen. Het kan makkelijk door de thuis printer zodat we gebruik kunnen maken van persoonlijk foto’s. Deze prints worden verder bewerkt met was, kleur en borduurwerk.
 
Foto transfer komt ook aanbod, hiervoor gebruiken we laser kopietjes. (de voorbereidingen worden thuis gedaan – uitleg hierover tijdens de eerste les). Tijdens les 2 wordt ook aandacht besteed aan het dubbelzijdig bewerken van de encaustiflex met kleur. Deze proeven lenen zich uitstekend voor het maken van bladzijden die we tijdens de les gaan bundelen in een eenvoudige boekvorm.

Les 3.  Constructies 
In de laatste les besteden we aandacht aan – ‘hoe verder?’
We hebben al een voorraad proeven opgebouwd en willen er nu iets mee doen. Er bestaat een myriade aan textiel technieken die we kunnen toepassen om constructies te maken en om elementen te verbinden. Denk aan vormen die aan elkaar genaaid kunnen worden, aan elkaar knopen, stroken weven, nieten enz. 
Deze technieken bieden de mogelijkheid om in een groter formaat te gaan werken of ook in 3D te werken. Bewerkte Encaustiflex leent zich uitstekend om kantachtige structuren te maken. Motieven kunnen makkelijk uitgesneden worden zodat licht toegelaten wordt; het werken in lagen wordt dan ook een mogelijkheid. Natuurlijk zal er tijd zijn in de les om onze voorraad proeven uit te breiden

De data zijn al vast gelegd: 

23 april - 21 mei en 2 juli 2022 !

Inschrijven

materialenlijst volgt nog