vol / fullKatazome op Zijde

3daagse workshop olv Christine van der Heide

Katazome is een Japanse  textieltechniek waarbij je gebruik maakt van zelf gesneden stencils en rijstpasta om je dessins op zijde te drukken

De stencils kunnen heel eenvoudig of juist zeer gecompliceerd zijn, gesneden met de hand of met een digitale lasercutter. 

Met de gekleurde rijstpasta druk je het dessin op de stof. Dat dessin is – traditioneel gezien – in Japan niet zo groot en repeterend.

Dessins kunnen bestaan uit één of meerdere stencils; met twee stencils kun je al talloze variaties maken door middel van kleur, plaatsing of volgorde. Tijdens de workshop zullen we met zure kleurstoffen werken, deze kleuren komen op zijde geweldig tot hun recht.

Katazome wordt gezien als de voorloper van de hedendaagse zeefdruk. Waar je bij zeefdruk veel stappen moet nemen om een zeef te belichten en relatief veel apparatuur nodig hebt, kun je bij Katazome je eigen stencils maken, waarmee je direct aan de slag kan.

 Je dessin kan er Japans uit zien maar ook modern zoals pop-art of graffiti achtig. Daarnaast kun je de rijstpasta ook gebruiken om mee te schilderen of te stempelen, je creëert dan een vrijer dessin.

 In deze 3 daagse workshop ontdek je het proces al doende en maak je o.a. je eigen Furoshiki*

 * Een Furoshiki is een soort traditionele Japans 'inpakdoek' die wordt gebruikt om geschenken of andere goederen in te pakken. 

Inschrijven niet mogelijk

Opgelet:
er geldt een labfee voor aangemaakte materialen voor gezamenlijk gebruik.

de materialenlijst wordt per email toegestuurd.

data verplaatst vanwege corona