Oude Fotografische Technieken:

Cyanotype, Anthotype en Solarfast 2-daagse workshop o.l.v. Jonaske de Ruiter

Maak kennis met één van deze of alledrie manieren om een afbeelding over te brengen op stof of papier. En daar hebben we geen donkere kamer voor nodig, nee, dat kan met behulp van UV licht. Als de zon schijnt is het percentage UV meestal hoger dan wanneer het bewolkt is. Dat is in de zomer geen probleem, het ontwikkelen duurt alleen wat langer. En dat past bij deze prachtige manier van afdrukken. In de avonduren of de winter kun je werken met een gezichtsbruiner. 

Al heel vroeg hebben mensen ontdekt dat het mogelijk is om iets fotosynthetisch te maken zodat er een afdruk mee gemaakt kon worden. 

De cyanotypie is al een heel oude techniek en kenmerkt zich door de helder blauwe, Pruisisch blauwe, kleur en uitstraling. Door twee (ongevaarlijke) stoffen te mengen met water in een bepaalde verhouding maak je papier of stof lichtgevoelig. Je kunt er dan contactafdrukken van maken, bijvoorbeeld met bloemen en planten. Of je maakt een afdruk met behulp van een transparant negatief.

Cyanotype kun je kleuren en je kunt zogenoemde duotones maken. Maar wil je ook werken met rode of groene, bruine, paarse of gele tinten dan is het moderne Solarfast een mooi materiaal. 

Het moderne Solarfast stelt ons in staat om in meer kleuren af te drukken omdat het gemaakt wordt in een prachtig scala van natuurlijke tinten. Zonder problemen kun je verschillende lagen over elkaar drukken. 

En dan de anthotypie. Planten gebruiken om tot fotosynthetische vloeistof te komen waarmee je kunt afdrukken. Hoe magisch is dat? Als je wil kun je tijdens deze tweedaagse hiermee kennis maken en een kurkuma-afdruk maken. Dit proces werkt niet met een negatief, maar met een positief. Dat is een groot verschil met de cyanotypie en de Solarfast. Door het een keer te ervaren kun je thuis verder experimenteren met veel andere planten, bloemen en vruchten. De belichtingstijd is over het algemeen erg lang en kan wel weken duren. 

Afbeeldingen, jouw afbeeldingen, komen nog meer tot leven door een gelaagdheid in je drukproces. Je brengt diepte aan en kunt fotografische collages maken. Daarom is het fijn om twee dagen met de gewenste techniek te werken. 

De eerste dag staat in het teken van het kennis maken met de technieken, de recepten en het maken van de eerste afdrukken op stof of papier. Je gaat alles zelf doen, van het mengen van de benodigde stoffen tot het insmeren van het doek of het papier. Maar voor wie wil kan ook starten en werken op kant en klare geprepareerde stof (A4 formaat).

Dag twee gaan we werken met lagen door meerdere drukgangen over elkaar te heen maken. Een uitdagend experiment waar je thuis zonder enig probleem zo mee verder kan. 

Daar waar voorbereiding nodig is worden de deelnemers vroegtijdig hiervan op de hoogte gesteld. De materialen voor cyanotypie en Solarfast zijn bij Zijdelings verkrijgbaar. Evenals verschillende middelen om een print te beschermen tegen UV licht en vervagen. Hoewel dat laatste niet 100% zeker gesteld kan worden.

Als je twee dagen kennis wil maken met bijvoorbeeld alleen de cyanotypie, weet je dan ook welkom. Dat geldt uiteraard ook als je alleen met Solarfast wil werken. 

Inschrijven

Voorlopige materialen lijst

 • Cyanotypie chemicaliën (natuurlijke chemicaliën) verkrijgbaar bij Zijdelings
 • Cyanotypie voorbehandelde stof verkrijgbaar bij Zijdelings
 • Solarfast in gewenste kleur verkrijgbaar bij Zijdelings
 • Wit of naturel kleurige stof van katoen, zijdemix wanneer je op stof wil drukken, max A4
 • Wit aquarelpapier wanneer je op papier wil drukken, max A4
 • Sponskwasten (geen metaal)
 • Zwarte vuilniszakken
 • Goed afsluitbare schoenendoos, iets groter dan formaat van je stof of papier
 • Een gezichtsbruiner (vaak te verkrijgen op marktplaats)
 • Glasplaat en achterplaat wissellijst
 • Klemmen 
 • Negatieven - fotonegatieven op transparante sheet gedrukt, transparante tekeningen.
 • Kalkpapier en stiften om mee te tekenen
 • Natuurlijke materialen om af te drukken: bladeren, bloemen (let op transparantie)