vol / fullPrint On - Print Off

zeefdruk 2daagse o.l.v. Gil De Vloo

De zeefdruk methode die behandeld zal worden is de zogenaamde "deconstructed screen printing" geintroduceerd door Kerr Grabowski (USA) ook wel bekend als ‘breakdown printing' van Claire Benn en Lesley Morgan (Committed to Cloth/UK). In deze workshop gebruiken we de zeef op een totaal andere manier. Het is niet de bedoeling dat de afdrukken perfect aan elkaar passen, we kiezen voor spontane afdrukken die elkaar qua kleur en vorm overlappen.

Dagindeling:
Dag 1.
U gaat op een speelse wijze een achtergrond opzetten via zeefdruk. Met een open zeef en transparante verdikte verf bedrukken we zijde en/of katoen. Er wordt gewerkt met reactieve verfstoffen (procion MX) of met verdikte zijdeverf.

Na de middag komt het voorbereiden van de zeef aan bod. Hierbij maken we gebruik van reliëfmaterialen, stempels, rollers. Met kleurloze printpaste op de zeef en een reliëf maken we een soort monoprint. We laten de afdruk vlak drogen. Daarna drukken we met verdikte verf of met ontkleurder. Je zult merken dat de eerder gedrukte grondlaag meer en meer zal afbreken tijdens dit proces.

Dag 2.
Nieuwe mogelijkheden uitwerken bij het voorbereiden van de zeef : werken met verschillende kleuren, gebruik van schrift, tekeningetjes, krabbels ... . Nu kunnen we zeefdrukken met een kleurloze printpasta of met andere kleuren verf.

Na de middag, wanneer de zeef opnieuw open is, experimenteren we met verschillende methodes van monoprinting. Hierbij tekenen we op de drukzijde van de zeef en transfereren we onmiddellijk op de stof.. Als alternatief leggen we draden, snippers, grassen, bladeren op de stof en maken zo een monoprint.

Deze print methode is vooral boeiend door herhaaldelijk overdrukken en zo een gelaagdheid aan de stof te geven.
Met haar jarenlange ervaring als zeefdrukker bent u bij Gil in goede handen.

P.S.
Bij het werken met Procion MX dient de stof vooraf thuis gewassen te zijn ofwel behandeld te zijn met soda ash.

Inschrijven niet mogelijk

NB:
deelnemers dienen hun eigen zeefdrukramen + rakels mee te brengen. voor wie ramen wil bestellen dit bij de inschrijving graag aangeven (er kan niet geleend worden). Formaat ca 40x50 cm of kleiner

lijst van mee te brengen materiaal volgt nog - dus hou de website in de gaten!