Textielweekend Colourful deel 1

11 verschillende miniworkshops o.l.v. vakdocenten uit binnen en buitenland

Gil De Vloo: Couleurs locales (Audax Educatieve ruimte)

1.Henna op wol - van 10.30 - 12.00 uur - code  GdV1

  

Hennapasta, gemaakt van de geplette bladeren van de hennaplant, werd vijfduizend jaar geleden in India, Noord - Afrika en het Midden-Oosten al gebruikt om de huid (handen en voeten) te beschilderen.
Henna kan op verschillende manieren worden gebruikt:
als kleurstof voor mensenhaar en huid, maar ook als verf voor textiel, leer en perkament.

Hennapoeder aangelengd met water geeft een kleverige pasta die met spuit, penseel of sjabloon aangebracht kan worden.
Na een korte uitleg over historie en symboliek wordt de basisreceptuur behandeld - daarna gaat u zelf aan de slag.
Tijdens deze workshop mag u een mooie wollen stof bewerken met hennapasta.  

2. Heliografie op zijde - van 13.00 - 14.30 uur - code  GdV2

     

Heliografie of zonnetechniek is een vrij onbekende techniek.
De eilandbewoners van de Stille Oceaan gebruiken deze vrij eenvoudige techniek om pareo's te versieren.
Voor deze workshop vervangen we de zon door een lamp en gebruiken we Pebeo Setacolor
(een textielverf op waterbasis) om deze techniek toe te passen.  

Eerst spannen we de zijde op. Vervolgens gaan we de stof beschilderen. Tenslotte gebruiken we allerlei vlakke voorwerpen zoals veertjes, blaadjes, draden, knopen of zelfs uitgeknipte plastic sjablonen en wordt het doek ‘belicht'. Door deze techniek toe te passen ontstaan er verrassende en mooie effecten op de stof.

Wij verzoeken u om zelf vlakke voorwerpen mee te brengen:zoals bijvoorbeeld kort gedroogde blaadjes - veren - knopen etc...  

3. Indigo blauw op katoen - van 15.15 - 16.45 uur - code  GdV3
    voorbeeld zie rechts  

Blauw is een kleur die altijd al tot de verbeelding heeft gesproken.
Ook nu nog is het verven met indigo bij heel wat mensen erg geliefd.
Het is een zeer oude verftechniek die over de gehele wereld werd toegepast:
Wie kent er niet de blauwe mannen uit Marokko/Noord Afrika, de prachtige kimono's uit Japan of de geplooide kleding van de Miao(China). En om de moderne versie niet te vergeten: de jeans - oorspronkelijk een werkbroek,  inmiddels omgeturnd tot een must have fashion item.  

Men kan verven met plantaardige of met synthetische indigo.
Synthetische indigo wordt verkocht in korrels en in poedervorm.
De aanmaak van een indigo verfbad is vaak ingewikkeld en duurt heel lang.

De indigo die wij echter gaan gebruiken is een zgn. gereduceerde versie en is eenvoudig in gebruik, de verving is kort en de kleur prima.
Tijdens deze mini workshop kunnen verschillende uitsparings(shibori) technieken op katoen  worden toegepast : zowel vouwen, afbinden, klemmen en naaien komen aan bod.

Annette Jeukens: KleurRijke sandwiches (Audax vergaderlocatie 2)

1. Schors - van 10.30 - 12.00 uur - code AJ1

  

De inspiratie voor dit werkje is een boomschors.  We maken een sandwich van kunin vilt en bruin inpakpapier met daar bovenop gekleurde spunfab/vliesofix en angelina film aangevuld met stikwerk en bewerkt met de soldeerbout en markal stiften.   

Cursisten dienen zelf voor naaigerief te zorgen (naalden/spelden/garens/schaar)

2. Stapeling - van 13.00 - 14.30 uur - code AJ2

  

Verschillende lagen en kleuren nylon organza worden gestikt op een katoenen ondergrond. Met een warmtepistool worden deze lagen dusdanig bewerkt dat er spontaan prachtige 3D vormen en interessante structuren ontstaan. Dit zijn op zichzelf al mooie werkjes, maar ook weer goed te gebruiken in een groter werk.  

Cursisten dienen zelf voor naaigerief te zorgen (naalden/spelden/garens/schaar)  

3. Zwart/Wit - van 15.15 - 16.45 uur - code AJ3
    voorbeeld zie rechts 

Een experiment waarbij gewerkt wordt met verschillende soorten papier, vezels en stofjes gecombineerd met stikwerk. Door diverse materialen te gebruiken zoals papier, zijde, wol en polyestervlies, afwisselend mat en glanzend, krijg je een verrassend effect. Er wordt gewerkt  in wit/ecru schakeringen en/of zwart als contrast
met prachtig ‘kreuk' papier,  zijdepapier en tissutex, aangevuld met  zijden of katoenen vezels welke voor een speels geheel zorgen.  

Cursisten dienen zelf voor naaigerief te zorgen (naalden/spelden/garens/schaar) en voor sier/ borduurgarens en/of breigarens plus hand borduurnaalden.    

Brigit Daamen  - 3 x vilt  (De Poorten) 

1. Kleurige Ringen' - van 10.30-12.00 uur - code BD1
    (voor beginnende en ervaren vilters)  zie voorbeeld rechts

Binnen het kader van de ring gaan we onderzoeken hoe we kleur kunnen inzetten bij het ontwerpen en maken van je ring. Uitgelegd wordt hoe je van losse wol een ring kunt vilten en er is aandacht voor de meerwaarde die kleur kan hebben bij het vormgeven van je ring. Waarom gebruik je bepaalde kleuren, geven ze verbindingen aan, onderscheiden ze, vraag je met kleur aandacht of probeer je juist iets te verhullen? Welke vormen vind jij passen bij bepaalde kleuren?

2. Geheimzinnige armbanden -  van 13.00 - 14.30 uur - code BD2
    (voor beginnende en ervaren vilters)
 

   

Binnen het kader van de armband gaan we onderzoeken hoe we kleur kunnen gebruiken om de armband een spannende en geheimzinnige vorm te geven. Een armband heeft zichtbare en minder zichtbare kanten. Met dit gegeven kun je spelen. Waar maak je kleur zichtbaar en hoe voorspelbaar of verrassend is die plek? Er wordt uitgelegd hoe je een armband kunt vilten en je wordt uitgedaagd om holtes, snedes en overlappingen te maken, alles om de armband geheimzinnigheid te geven.

3. Voor aan sluiten - van 15.15 - 16.45 uur - code BD3
    (voor ervaren vilters)

   

Zoektocht naar mooie sluitingen van bijvoorbeeld halssieraden. De insteek is dat de sluitingen die verzonnen, ontworpen en ontdekt worden, zo bijzonder of mooi zijn dat ze niet verstopt in de nek maar juist vol in het zicht op de borst gedragen worden. Het gaat er in deze workshop om probleem oplossend te denken in vilt (hoe twee einden aan elkaar te maken) en zoveel mogenlijk originele manieren van sluiten te bedenken en te maken. Denken en doen, voor de gevorderde vilters die van een uitdaging houden!

Dijanne Cevaal - Down Under (Deel 1) (Atelier Zijdelings)
 
alle deelnemers dienen zelf het volgende mee te brengen:
Naaigerief : scherpe stof schaar, spelden, naalden
Verschillende naai- en borduurgarens voor de machine in diverse kleuren
Naaimachine, schoongemaakt en goed werkend  - met stopvoetje en verlengsnoer

1. Gypsy Moments  - van 10.30 tot 13.00 uur - code DC1
voorbeelden - zie rechts
 

De nadruk bij deze workshop ligt op het gebruik van vrolijke, exotische kleuren om zo te komen tot unieke collages welke later kunnen worden ingelijst of tot een prachtige boekenkaft kunnen worden omgetoverd. Er wordt op klein formaat gewerkt om zodoende een paar variaties te kunnen maken.  We gaan stofjes bedrukken om deze in de collages te gebruiken. Dit kan juist met contrasterende kleuren of ton sur ton om toch een rustig en harmonieus geheel te krijgen. Inspiratiebron daarbij is etnisch textiel - aan de hand daarvan worden kleur en draadselecties gemaakt.  

Zelf mee te brengen extra materiaal:
Verschillende stofjes in vrolijke kleuren die bij elkaar passen.
Ook effen gekleurde stofjes die bedrukt kunnen worden. (totaal 10 stuks  25x25cm)
Vulling
Stof voor de achterkant  

2. The New Lace - van 14.00 tot 16.30 uur - code DC2
voorbeelden - zie rechts

Een oude techniek in een nieuw jasje - een methode die reeds in de negentiende eeuw in België werd toegepast en in de twintigste eeuw werd herontdekt. Tijdens deze workshop gaan we zijde bedrukken met motieven die geïnspireerd en gebaseerd zijn op oude kant. Vervolgens worden deze uitgeknipt en tussen 2 lagen fijne tule gelegd en met de machine vastgenaaid. Belangrijk hierbij zijn transparantie en licht -  schaduwen spelen daarbij  een secondaire rol. Doel  is een leuke speelse sjaal te maken.

Organisatie van deze mini workshops berust bij Karina van Vught  

Inschrijven graag via textielweekend.nl.

Inschrijven