Visleer au naturel

looien en bewerken o.l.v. Adrine Pool

In deze workshop vervaardig je in één dag een mooi stuk visleer, waarbij je in een heldere procedure het hele basisproces doorloopt; van voorbereiding, looistof toepassen en soepel maken, tot aan afwerking.

Door te werken met het vel van een zalm, recycle je dit waste-materiaal tot een waardevol product. Ook het vervaardigen van het leer verloopt puur natuurlijk, met wilgenbast of zelfs met producten 'uit je keukenkastje', denk aan olie en ei, kokosvet, groene thee, specerijen en fruitschil.

Voor een mooi eindresultaat zijn de soepel-maak technieken cruciaal; deze voer je uit op het leer dat je zojuist met de snelste methode hebt gelooid. Je krijgt hierbij persoonlijke aanwijzingen, omdat motoriek, kracht en handwarmte bij iedereen verschillend zijn.

Er worden nog twee andere looimethoden ingezet, waarmee je praktisch alle wereldwijd beschikbare looistoffen zult weten toe te passen. De ene methode levert een soepel crème-kleurig leer op, de andere methode geeft bruin leer. Beide methoden hebben een langere inwerktijd nodig.

Het stuk leer in naturel zalmkleur -gebroken wit met donkere zijrand- waarmee je het hele proces hebt doorlopen, rond je aan het eind van de workshop mooi af, inclusief naar keuze een suède of glanzende finish. Reken bij de andere twee stukken op enig huiswerk. Hiervoor krijg je, naast de uitleg tijdens de workshop zelf, alle informatie mee in de vorm van een duidelijke reader met stappenplan.

De workshop wordt afgesloten met het bespreken van een collectie visleer, op verschillende manieren gelooid en afgewerkt en deels van meerdere vissoorten vervaardigd, die elk hun eigen structuur en printje bieden.  Zo kun je deze collectie met kennis van zaken bezichtigen en je laten inspireren door de vele mogelijkheden!

Opgelet: tijdens deze workshopdag wordt er niet geverfd.

Inschrijven niet mogelijk

*) de materiaal kosten ad 5 euro dienen contant aan Adrine te worden betaald tijdens de les.

Graag het volgende zelf meenemen:

* 1 'yoghurt/ kwark/etc' emmertje met deksel van 1 liter 

* 3 lege waterflesjes 500 cc (met dop)

* 1 oude handdoek of theedoek

* 1 keukenrol

* 'n schort, facultatief