vol / fullVisleer: verven & oververven

African Shibori o.l.v. Adrine Pool

Visleer is een prachtig, sterk materiaal en zowel 'Au Naturel' als geverfd veelzijdig inzetbaar. Adrine streeft ernaar de bijzondere uitstraling van visleer nog te verhogen door onverwachte combinaties met speciale verftechnieken. Daarbij maakt zij uitsluitend gebruik van natuurlijke verfstoffen.

Haar experimenten met natuurlijke indigo baden waren de aanleiding tot het ontwikkelen van een verrassend concept gebaseerd op Shibori methodes zoals toegepast in Afrika.  Afrikaanse Tie & Dye technieken, met hun eenvoudige vormen en patronen zorgen voor een extra dimensie, waarbij de toch al opvallende print van visleer extra naar voren komt.

In de workshop laten we ons inspireren door de vrouwen van Gambia en Nigeria die met raffia, steen en zaadjes werken en door de mannen van de Yoruba die het beroemde adire-alabere vervaardigen met o.a. naald en draad. Deze Tie & Dye technieken van West-Afrika werden en worden nog steeds toegepast op de bekende hand geweven smalle katoenen strips.

De technieken die we gaan gebruiken vallen als het ware in drie methodes uiteen: het afbinden, het kreuken en het vouwen.  Tijdens de workshop voeren we van elke methode meerdere variaties uit die geschikt zijn voor zalm of kabeljauwleer. Voor elke techniek gebruiken we een apart stuk visleer en noteren we de toegepaste variaties, als documentatie c.q. naslagwerk achteraf.

Er mag gewerkt worden met zelf vervaardigd visleer (mits goed gelooid), maar het visleer is ook aan te schaffen tegen een zeer cursistvriendelijke prijs
(NB: bij inschrijving op te geven maar deze kosten cash te voldoen aan Adrine op de dag zelf)

Waar we mee gaan verven c.q. de kleuren van die dag:
Natuurlijk indigoblauw staat centraal, met als interessante toevoeging roestbruin, ter nabootsing van het in Afrika gebruikte kolablad.  Daarnaast is er fuchsia van cochenille en geel van uienschillen aanwezig om te gebruiken voor oververvingen.

Kortom een kleurrijke visleer dag als aanvulling op het looien au naturel.

NB: De workshop staat open voor eenieder die affiniteit heeft met natuurlijk visleer en de spontane Africaanse Shibori technieken.

We oefenen op katoenen batist zoals in Gambia gebruikelijk en het benodigde visleer is zoals hierboven al gezegd kant en klaar beschikbaar tegen een zeer cursistvriendelijke prijs;

Inschrijven niet mogelijk

zelf mee te brengen of bij inschrijving te bestellen:

*3 stuks visleer (2x zalm en 1x kabeljauw) ad 25 euro.
contant te voldoen met gepast geld aan Adrine zelf tijdens de workshopdag.
cursisten krijgen ook oefenmateriaal in de vorm van stukjes leer vd slibtong.
in dit bedrag zijn ook de kosten voor de verfbaden begrepen.

zelf mee te brengen benodigde materialen:

* Een schort 

* Langere rubberen handschoenen indien gewenst 

* Plastic doos of zakje om licht vochtig werk in mee te nemen

* Een paar pitten, zaden, kraaltjes of knoopjes
= (kleine voorwerpen om te gebruiken als reservering)