Zeefdruk en Kleur

2 daagse workshop o.l.v. Christine van der Heide

Zeefdruk is een druktechniek die je goed kunt gebruiken om oplages te drukken op textiel of papier.

In deze workshop werk je met je eigen zeef aan verschillende series waar experiment en onderzoek qua kleur een belangrijke rol spelen.

Zeefdrukken is een reproductietechniek die meestal gebruikt wordt om grote aantallen precies dezelfde prints te maken, wij gaan nu kleine series maken om zoveel mogelijk variaties en combinaties te ontdekken en te drukken. 

In de series die we gaan drukken is kleuronderzoek het thema. Waarom is de ene kleurcombinatie mooier dan de andere? Is dat een persoonlijke voorkeur of kunnen we daar aan de hand van regels de beste combinaties maken.

Welke sfeer geven de gekozen kleuren. 1 ontwerp kun je met zeefdruk in verschillende kleurstellingen uitvoeren en daarmee een ander verhaal vertellen.

Tijdens de workshop kun je papier of textiel als basis kiezen.

In deze 2 daagse workshop wissel je het drukken af met praktische kleurenleer die je meteen toe kunt passen in je series zeefdrukken.

Hoe meng je de kleuren die je wilt drukken zodat je ook echt krijgt wat je wilt!

De eerste dag druk je een patroon in de transparante basis kleuren rood, geel en blauw, door 2 kleuren over elkaar heen te drukken ontstaat er een derde kleur, druk je de patronen elke keer net iets anders over elkaar heen dan krijg je tal van variaties in kleur en patroon.

We bespreken de mogelijkheden die de praktische kleurenleer je geeft om harmonieuze kleurstellingen te maken en hoe je kleurcontrasten inzet om meer pit te creëren. 

De tweede dag staat in het teken van kleuren mengen. Zelf kleuren mengen geeft niet altijd het gewenste resultaat, hoe voorkom je dat je blijft zitten met een pot ondefinieerbare bruine kleur!

Aan de hand van voorbeelden krijg je inzicht hoe je met 3 basiskleuren en zwart en wit een scala aan prachtige kleuren kan maken.

De serie prints van de eerste dag vormen het uitgangspunt voor nieuwe kleurcombinaties die je drukt over deze serie of je maakt een ontwerp voor een nieuwe zeefdruk om je kennis meteen toe te passen en te laten zien.

Aan het eind van deze workshop heb je prints gemaakt die je kan inlijsten of waar je je verhaal mee kan illustreren, een quilt mee kan maken, of heb je een paar t-shirts bedrukt, maar het kan ook zijn dat je je prints puur als onderzoek gaat gebruiken voor verder werk.

NB: deze workshop is geschikt voor alle niveaus.

PS

Over de docent, Christine van der Heide heeft na haar studie aan de AKI, academie voor beeldende kunst in Enschede, samen met Alke de Kroes zeefdrukkerij studio BonBon opgericht. https://www.christinevanderheide.com/about

Als docent dessinontwerpen bij de AKI werkte Christine veel in de zeefdrukkerij met de studenten om zo ook vanuit de techniek en het experiment werk te laten ontstaan, gebruik te maken van toevalligheden en ondertussen de techniek van het zeefdrukken beter te leren kennen.

Inschrijven

VOORLOPIGE MATERIALEN LIJST

svp het volgende zelf meebrengen:

zeefdrukraam formaat 43x53 cm*
bijpassende rakel
4 blokjes van gelijke grootte

Rol keukenpapier
Oude handdoek
Onbedrukt krantenpapier
Tape plastic en crepe
Schone spons

stof of papier:
stof katoen, gewassen A3 formaat
of papier A3 formaat 

wij zorgen voor de verf en binder/verdikker.
hiervoor geldt een labfee voor gezamenlijk gebruik

Graag bij inschrijven doorgeven waarop je gaat werken
(stof of papier) Pas daar ook je zeef op aan qua gaas.

*) beperkt verkrijgbaar in mijn studio/shop